"Strzelające" stawy – dieta
Chcąc chronić stawy, należy nie tylko zażywać odpowiedniej dawki ruchu każdego dnia, ale również stosować właściwą dietę. Bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, białko, wapń, witaminy (szczególnie D) i błonnik pokarmowy, może pełnić funkcję parasola ochronnego dla stawów.
Właśnie dlatego jednymi z najważniejszych składników w diecie osób z „trzaskającymi” stawami powinny być:
- warzywa i owoce o działaniu przeciwutleniającym (np. czosnek, rzodkiewka, zielona pietruszka, kapusta, aronia, truskawka, malina, porzeczka, żurawina, czarna jagoda),
- warzywa strączkowe,
- tłuste ryby morskie,
- produkty mleczne,
- produkty pełnoziarniste,
- soja,
- otręby,
- orzechy, pestki dyni i słonecznika,
- siemię lniane,
- galaretki na żelatynie,
- tłuszcze bogate w kwasy omega-3.
Znakomitym rozwiązaniem dla osób zmagających się ze strzykaniem w stawach jest zastosowanie diety przeciwzapalnej. O jej zasadach i ograniczeniach przeczytasz w naszym artykule - dieta przeciwzapalna – zasady, wskazania, ograniczenia.
Zdrowa dieta to jednak nie wszystko. Osoby zmagające się z problemem „strzelających” stawów powinny unikać też dymu papierosowego. Ogranicza on bowiem dopływ tlenu do organizmu, w tym również do torebek stawowych i chrząstek.
Jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Annals of the Rheumatic Diseases – palenie tytoniu może być odpowiedzialne za ponad jedną trzecią przypadków zachorowalności na najcięższą postać reumatoidalnego zapalenia stawów. Stwierdzono, że u osób z podwyższoną podatnością genetyczną na RZS, palenie tytoniu może odpowiadać za ponad połowę wszystkich przypadków!