Leki pomagają złagodzić objawy dny. Jednocześnie istnieje wiele sposobów, aby jej zapobiegać. Podobnie jak czynniki związane ze stylem życia mogą zwiększać ryzyko dny moczanowej, modyfikacja niezdrowych zachowań może zmniejszyć liczbę ataków. Szczególną uwagę zwróć na dietę, wagę i alkohol.
Atak dny jest często spowodowany przez jedzenie pokarmów bogatych w purynę. To substancja organiczna, która występuje w wielu produktach spożywczych. Po rozłożeniu przez organizm przekształca się w kwas moczowy. Jest przyczyną dny moczanowej i wrogiem każdego, kto na nią cierpi.
Aby zmniejszyć ryzyko:
Otyłość zwiększa ryzyko ataku dny moczanowej - artretyzmu. Prawdopodobnie dlatego, że podnosi poziom kwasu moczowego. Postaraj się pozbyć nadmiaru tłuszczu trzewnego (brzusznego), związanego z zespołem metabolicznym.
Aby zmniejszyć ryzyko, skoncentruj się nie tylko na utracie wagi, ale też na regularnej aktywności fizycznej.
Wymaga to powolnego, ale konsekwentnego planu. Jeśli możesz, nawiąż współpracę z doświadczonym dietetykiem i trenerem personalnym. Pamiętaj, że wprowadzenie agresywnego planu treningowego, może czasem wywołać atak dny moczanowej. Szczególnie wtedy, gdy nadmiernie obciążasz chory staw lub odwodnisz organizm. Podobnie, przejście na rygorystyczną dietę, może spotęgować objawy.
Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą powodować wzrost kwasu moczowego. Zdecydowanie najbardziej problematyczne jest piwo. Produkowane jest bowiem z drożdży piwnych, jednego z głównych źródeł puryny. Jeśli masz tendencję do częstych ataków dny moczanowej, rzuć lub ogranicz piwo, whisky i wszystkie inne rodzaje alkoholu. Jeżeli chodzi o wino, badania są tu podzielone.
Lubisz pić drinki? Ogranicz się tylko do jednego. Powinieneś też coś przekąsić, by wchłonął nadmiar alkoholu. Po drinku wypij jedną lub dwie szklanki wody. W ten sposób rozcieńczysz alkohol. Pobudzisz też nerki do pracy. Z drugiej strony, jeśli cierpisz na ciężkie lub nawracające ataki i trudno Ci nie pić, porozmawiaj z lekarzem i zapytaj o możliwe opcje leczenia.