Dieta w artrozie

Nadwaga, otyłość czy brak ruchu to czynniki, które mają bardzo duży wpływ na wystąpienie artrozy. Sprawdź, jak skomponować dietę, która może spowolnić postępujący proces zwyrodnieniowy.

 

Wpływ diety na występowanie artrozy

Wśród głównych czynników mających wpływ na wystąpienie artrozy, tuż obok braku ruchu i przebytych urazów wymienia się nadwagę oraz otyłość. Każdy 1 kilogram nadwagi to dodatkowe 5% obciążenia dla stawów kończyn dolnych (stawów skokowych, stawów kolanowych oraz stawów biodrowych). Im wyższa nadwaga, tym większe obciążenie dla stawów (otyłość a kondycja stawów), a tym samym szybsze zużycie chrząstki stawowej. Aby zapobiegać tym chorobom, a tym samym zminimalizować ryzyko wystąpienie choroby zwyrodnieniowej stawów należy szczególnie zadbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała poprzez właściwą dietę. Jeśli u pacjenta zmiany zwyrodnieniowe już występują, nie można ich cofnąć, można natomiast poprzez odpowiednio dobraną dietę wpływać na przebieg choroby i spowolnić postępujący proces zwyrodnieniowy.

Artroza – co jeść?

Wśród produktów zalecanych dla pacjentów z artrozą znajdują się:

  • warzywa i owoce – zwłaszcza jabłka, owoce jagodowe, dynia, brokuł, czerwona cebula, ponieważ zawierają kwercetynę wzmacniającą włókna kolagenowe w stawach; warzywa kapustne i strączkowe natomiast zawierają witaminę B6 zmniejszającą stan zapalny;
  • przyprawy - imbir, kurkuma, cząber, goździki, anyż, majeranek oraz bazylia to przyprawy o działaniu przeciwzapalny;
  • nasiona i ziarna – głównie orzechy, ziarna sezamu, pestki słonecznika;
  • cebula i czosnek - wykazują działają przeciwzapalne;
  • oleje tłoczone na zimno – powinny być dodatkiem do sałatek i surówek;
  • ryby morskie – tuńczyk, makrela, śledź powinny być spożywane 3-4 razy w tygodniu;
  • chude mięso;
  • woda – w ciągu dnia powinno wypijać się około 1,5 litra wody.
produkty-zalecane-w-artrozie-1542721685.png
Dieta zalecana w artrozie

Artroza – czego nie jeść?

Produkty, które powinny być ograniczone przez pacjentów z artrozą to głównie:

  • spośród warzywa należy unikać szpinaku, boćwiny, rabarbaru, ponieważ warzywa te zawierają kwas szczawiowy;
  • ograniczyć należy spożycie papryki, pomidorów, ziemniaków, bakłażanów, ponieważ warzywa te zawierają solaninę, która jest inhibitorem wapnia, którego chorzy na zwyrodnienie stawów powinni unikać;
  • sól – ilość spożywanej soli powinna być ograniczona do minimum;
  • żywność wysokoprzetworzona;
  • cukier – spożycie cukru oraz wyrobów cukierniczych powinno być ograniczone do minimum;
  • tłuste wędliny i sery, np. camembert, emmentaler;
  • herbata i kawa – picie czarnej herbaty i kawy powinno zastąpić się piciem wody, soków owocowych oraz herbat ziołowych;
  • alkohol – osoby z chorobą zwyrodnieniową stawów powinny bezwzględnie unikać alkoholu.

 

Dieta zalecana w artrozie

Osoby z artrozą powinny komponować swoją codzienną dietę uwzględniając w niej produkty bogate w składniki mające pozytywny wpływ na chrząstkę stawową oraz kości, a wśród nich przede wszystkim:

  • białko, głównie zwierzęce - występujące głównie w przetworach mlecznych (jogurt, kefir, maślanka), mięsie drobiowym oraz mięsie z królika);
  • witamina D - występująca głównie w rybach, wątróbce, żółtkach jaj;
  • kwasy tłuszczowe Omega-3 - występujący głównie w rybach, orzechach, migdałach.

https://www.apteka-melissa.pl/produkt/hyalutidin-hc-aktiv-syrop-1000-ml,3705.html?https://www.ceneo.pl/99012984

Zasady żywienia w artrozie

Osoby chore na zwyrodnienie stawów powinny przestrzegać kilku podstawowych zasad żywienia:

  • regularnie spożywać pięć posiłków w ciągu dnia;
  • wypijać około 1,5 litra wody w ciągu dnia;
  • unikać smażenia potraw; smażenie warto zastąpić gotowaniem, duszeniem, gotowaniem na parze czy pieczeniem;
  • wybierać produkty z niskim indeksem glikemicznym.

 

Autor

mgr Monika Musialik-Skinderowicz

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach kierunku Fizjoterapia.

Tags:

Zobacz również:

Artoza - jak zapobiegać?

Uznana przez WHO za chorobę cywilizacyjną artoza, to choroba, której dużym stopniu możesz zapobiec lub złagodzić jej objawy. Sprawdź najważniejsze zalecenia profilaktyczne, które pomogą Ci wzmocnić stawy i ustrzec je przed artrozą.

Ćwiczenia i rehabilitacja w artrozie

Artroza, czyli choroba zwyrodnieniowa stawów jest przewlekłym procesem, w którym dochodzi do uszkodzenia chrząstki stawowej. U pacjentów z artrozą bardzo dużą rolę odgrywa fizjoterapia, która może spowolnić rozwój zmian zwyrodnieniowych.

Diagnostyka artrozy

Wywiad, badania obrazowe, badania przedmiotowe oraz badania laboratoryjne – sprawdź, w jaki sposób diagnozuje się artrozę. Dzięki odpowiednim badaniom Twój lekarz może rozpoznać artrozę już we wczesnej jej fazie.

Dieta dla stawów

Na kondycję stawów wpływa wiele czynników. Niezwykle istotną rolę w zapewnieniu właściwego funkcjonowania stawów odgrywa sposób żywienia. Właściwie dobrana dieta nie tylko wspomaga ich prawidłowe funkcjonowanie, ale także zmniejsza ból stawów i przyspiesza okres ich regeneracji.

Jak dbać o zdrowe stawy?

Uporczywe dolegliwości stawów to bardzo powszechny problem współczesnej cywilizacji. Nieaktywny tryb życia, przeciążenia fizyczne oraz niezdrowa dieta to częste przyczyny występowanie dolegliwości stawów. Aby im zapobiec, należy dbać o kondycję stawów od najmłodszych...
Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.